2 oktober 2018: Quid met de KWID en de allergenendeclaratie?

Het aspect van de algemene eetwarenreglementering dat het meest zichtbaar is voor de consument is de etikettering. Dit is voor de consument belangrijk opdat hij zou weten wat hij eet.

Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is de reglementering die algemeen op alle levensmiddelen van toepassing is en bepaalt welke vermeldingen in de etikettering van levensmiddelen moeten aangebracht worden.

De consument heeft bijvoorbeeld recht om te weten hoeveel van een bepaald ingrediënt bij de bereiding van een voedingsmiddel gebruikt werd. Steeds meer consumenten zijn allergisch of intolerant voor bepaalde ingrediënten en deze ingrediënten kunnen zware ongunstige gevolgen hebben voor hun gezondheid wanneer ze die zonder het te weten innemen. Voor hun gezondheid is het dan ook essentieel om te weten welke mogelijks voor hen problematische ingrediënten in het levensmiddel aanwezig zijn.

De verordening 1169/2011 bevat voorwaarden voor het vermelden van het gehalte aan bepaalde ingrediënten (de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie of KWID) en van de aanwezige allergenen en stoffen die intoleranties veroorzaken.

De Commissie heeft verleden jaar mededelingen gepubliceerd over de KWID en de allergenendeclaratie waarin daarover meer toelichtingen en voorbeelden gegeven worden:
  • Mededeling (2017/C 393/05) van de Commissie van 21 november 2017 betreffende de toepassing van het beginsel van kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID).
  • Mededeling (2017/C 428/01) van de Commissie van 13 juli 2017 inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken.
De bedoeling van deze opleidingsnamiddag is dat een deskundige op het vlak van de etikettering de beide aspecten (de KWID en de allergenendeclaratie) uitgebreid uit de doeken doet en antwoord geeft op vragen waarmee velen nog steeds worstelen. De deelnemers kunnen op voorhand over deze problematiek vragen stellen en de docent zal de antwoorden dan in de opleiding verwerken.

Indien u rond dit thema vragen heeft voor de docenten die u graag beantwoord ziet tijdens deze studienamiddag kan u vragen via dit formulier doorgeven.

Deze opleiding is een interessante aanvulling op Warenwetgeving Online van die Keure.

Programma
13u.30 – 14u.00: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee
14u.00 – 14u.05: Inleiding 
14u.00 – 15u.30: Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie en allergenendeclaratie in het kader van Verordening 1169/2011 – deel 1
15u.30 – 16u.00: Pauze met koffie, thee en gebak
16u.00 – 17u.00: Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie en allergenendeclaratie in het kader van Verordening 1169/2011 – deel 2

Docenten
  • Prof. dr. ir. Johan Claes, Opleidingscoördinator Master in Biowetenschappen, Voedingsindustrie Onderzoeksleider Lab4Food, KU Leuven - Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Departement Microbiële en Moleculaire Systemen Cluster Bio-Engineering Technologie
  • Guy Temmerman, Ere-adviseur-generaal FAVV 
Datum
Dinsdag 2 oktober 2018 van 14u.00 tot 17u.00 (onthaal van de deelnemers vanaf 13u.30 met koffie en thee)

Locatie
4Wings - zaal Le Corbusier
Nijverheidsstraat 13
2260 Westerlo

Inschrijven
Schrijf u hier in.

Onze website maakt gebruik van cookies.

Ik verklaar dat ik de privacyverklaring heb gelezen en de cookieverklaring in bepaling 3 van deze verklaring aanvaard.