23 juni 2020 :opleiding Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes was niet uit het Belgisch nieuws te slaan. Heel wat bedrijven waren betrokken en gaven zelfs aanleiding tot sterfgevallen. Het zorgde meteen voor de nodige opschudding in de levensmiddelenindustrie. De pathogene bacterie veroorzaakt een ziekte die vooral zwangere en personen met verzwakte afweer treft.

Listeria monocytogenes bestrijden in de agro-voedingsketen is dan ook zeer actueel en essentieel.

Tijdens deze opleiding krijgt u:

 • Een algemene inleiding over Listeria monocytogenes, het voorkomen, besmetting van de mens, de wetgeving en de analysemogelijkheden. Kennis van risico’s in het productieproces moet aanleiding geven tot betere proces- en productbeheersing.
 • Concrete voorbeelden om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden. Tijdens deze opleiding brengen we mogelijke contaminatie bronnen, routes en persistentie binnen uw bedrijf in kaart.
 • Betere kennis over de overleving en groei van Listeria monocytogenes. Deze kennis is essentieel voor alle schakels in de agro-voedingsketen en kan op basis van challengetesten, groeipotentiaal en modelleringen. Kennis van deze karakteristieken kunnen gebruikt worden om de mogelijke uitgroei van deze pathogeen te reduceren binnen het eigen bedrijf en de volledige agro-voedingsketen.

Op basis van de kennis die wordt gedeeld op dinsdag 23 juni 2020 zal u deze bacterie leren voorkomen en beheersen in uw levensmiddelenbedrijf.

Docenten:

 • Eveline Notebaert, Zaakvoerder Q-Support
 • Dr. ir. Koen De Reu, Groepsleider Microbiologische Voedselveiligheid ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek)
Programma:

13.00 – 13.30 u.: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee

13.30 – 13.45 u.: Algemene inleiding door Eveline Notebaert, Zaakvoerder Q-Support

14.00 – 15.00 u.: Algemene aspecten van Listeria monocytogenes door Dr. ir. Koen De Reu, Groepsleider Microbiologische Voedselveiligheid ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek):

 • Inleiding, karakteristieken en algemeen voorkomen van Listeria monocytogenes
 • Humane listeriose of pathogenese bij de mens
 • Wetgeving (o.a. EG Verordening 2073/2005)
 • Voorkomen in grondstoffen en voedingsmiddelen

15.00 – 15.30 u.: Koffiebreak
15.30 – 17.00 u.: Beheersing van Listeria monocytogenes met praktijkcases door Dr. ir. Koen De Reu, Groepsleider Microbiologische Voedselveiligheid ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek):

 • Productie en omgevingsmonitoring (monsternameplannen)
 • Studie van contaminatie bronnen, routes en persistentie
 • Challengetesten, groeimogelijkheden en groeimodellering

Datum
Dinsdag 23 juni 2020 van 13.30 tot 17.00 uur (onthaal van de deelnemers vanaf 13.00 uur met koffie en thee)

Locatie

De Punt – zaal Daniel (gelijkvloers)
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge

 • Parkeergelegenheid rondom het gebouw (tariefzone groen)
 • Op wandelafstand van het station Gentbrugge

Meer informatie volgt bij de bevestiging van uw inschrijving.

Deelnameprijs
Het inschrijvingsgeld voor deze trefdag bedraagt 169,42 euro (excl. 21% btw) / 205 euro (incl. 21% btw) en omvat:

 • de deelname aan deze dag
 • de documentatiemap
 • de catering

Deelnemers aan opleidingen die specifieke noden hebben ten gevolge van bepaalde beperkingen inzake voeding – fysieke handicap - …, vragen we om dit vooraf kenbaar te maken. Zo kunnen we daar - in de mate van het mogelijke/redelijke - rekening mee houden zodat iedereen de vorming optimaal kan volgen.

Bespaar met KMO-portefeuille
Die Keure Opleidingen is erkend als gecertificeerd opleidingsinstituut. Daardoor kan u deze opleiding gedeeltelijk betalen met de subsidies die de Vlaamse Overheid toekent via de KMO-portefeuille. Indien u voldoet aan de criteria kan uw bedrijf tot 30% besparen op uw opleidingskost. Meer informatie? www.kmo-portefeuille.be

Het erkenningsnummer van die Keure Opleidingen is DV.O106345. Uw aanvraag bij de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Ondernemen te respecteren.

Annuleren
Annuleren kan enkel binnen de 14 dagen na inschrijving, tenzij de opleiding binnen deze 14 dagen doorgaat, dan valt de einddatum van deze annulatie uiterlijk 5 dagen voor de opleidingsdatum. In geval er niet ingeschreven werd via webshop, wordt in dat geval steeds 15 euro aangerekend als annulatiekost.  Kosteloos een vervanger aanduiden kan altijd.

Onze website maakt gebruik van cookies.

Ik verklaar dat ik de privacyverklaring heb gelezen en de cookieverklaring in bepaling 3 van deze verklaring aanvaard.